Tilbage til forside
Søg
Log ind
Om PL
Persondatabeskyttelse
Fordele
Mit Hus
Leder-artikler Mit Hus 2010-
Mit Hus 2024
Mit Hus - Ældre årgange
Abonnement
Adresseændringer
Annoncering
Copyright
Uopfordret materiale
Presse
Kontakt
Bliv medlem
Udgivet den 30. Oktober 2012

Presse, 30. oktober 2012

Varme penge og kolde hænder

Der foregår en semipolitisk ”spillen Sorteper” i øjeblikket i forhandlingerne omkring, hvordan man får mindst 100.000 naturgaskunder til at skifte til fjernvarme. For hvem er det mon, der skal betale for naturgasselskabernes gæld, for selve konverteringen og skrotning af gasanlæg. Det har en række medier sat fokus på efter, at Jyllandsposten har gravet i sagerne.
PL´s landsformand Allan Malskær er blevet spurgt om sagen, og han protesterede over, at det er naturgaskunderne, der skal betale for, at samfundet, nu vil tvinge dem over i fjernvarme. Årsagen er den, at man politisk har sat sig det mål inden 2020 at reducere CO2 udslippet med 40 %. Han sagde til JP 29. oktober: ”Det er urimeligt, at naturgaskunderne skal betale for, at andre kunder mere eller mindre frivilligt tvinges over på fjernvarme”. "Samtidig skal de nye fjernvarmekunder også have penge op af lommen. Hvis samfundet ønsker dette, må man betale for det via statens energiindtægter," tilføjer han ifølge Jyllands-Posten.
Politikerne vil ikke sætte det på finansloven, så alle danskere skal betale det, men lader det smøre af på en udvalgt del af befolkningen. Er det fordi, man er bange for at indrømme, at energiforliget principielt øger skattebyrden, eller er det, fordi man er bange for at gøre det synligt, at det koster skatter at have en miljøholdning?
Men hvem skal så betale for den poliske drøm om, at 40 % af CO2 udslippet er fjernet i 2020? Det klarer man da lige bag lukkede døre i Energistyrelsen, som en forhandling om en mellemregning mellem gas- og fjernvarmesektoren. Der er på grund af historiske politiske beslutninger fortsat en stor gæld i gassektoren, og den skal de, der forlader gas, jo da være med til at betale, mener man politisk.
Alt efter forhandlingsparternes opfattelse, så tegner det til, at de, der forlader gas, skal betale ca. halvdelen af deres andel af restgælden, dvs. i snit koster det 10.000 kr. at komme ud. Hertil skal lægges ca. 7.000 kr. til afskæring af gasrør og 20-40.000 i tilslutningsafgift til fjernvarmen, og så skal det stadig funktionsnyttige gasfyr m. v. skrottes. Men de resterende 300.000 gaskunder skal betale den anden halvdel af restgælden via højere tariffer på gasforbruget, så de skal også betale en del af prisen for den politiske øvelse. Det bliver smurt ud som en fin gang leverpostej, over rigtig mange firmaer og familier i samfundet. 400.000 gaskunder rammes, uanset om de så skal over til fjernvarme eller ikke. Hertil kommer formentlig også et stort antal fjernvarmekunder.

Man mener, at de lavere fremtidige udgifter ved at have fjernvarme fremfor gas vil motivere til, at man konverterer. Fint, men hvis man politisk er så sikker på, at det også vil være en privatøkonomisk fordel, så kan man jo tage at finansiere det! For vores skyld kan man så lade det således udlånte beløb afdrage over de næste 20 år i takt med besparelserne – hvis de altså er der.
Hvad nu, hvis det om nogle år viser sig, at der i fremtiden kommer billigere gas f.eks. fra skifergas eller nye gasfelter? Skal man så konvertere tilbage? Gasrørene ligger der jo stadig.
Min opfordring er, at man politisk løfter ansvaret, når man gennemfører noget og tager konsekvenserne, når der er noget, der går galt. Man lader en del af befolkningen stå med regningen og risikoen. Man har denne gang af miljøårsager igen valgt styringen og fjernet markedsmekanismerne. Derfor skal udgifterne være synlige og stå på en finanslov med udgifter og indtægter, som politikerne står på mål for med deres holdninger.
 

Udgivet i Presse Arkiv tagget med energi fjernvarme naturgas
Parcelhusejernes Landsforening · Kirke Værløsevej 24, 1.C, 3500 Værløse · Tlf. 70 20 19 77 (9-15) · sekretariat@parcelhus.dk
Popup loading content
LOADING...
LOADING...