Mit Hus nr. 2012-04
Leder
Men vi siger ikke ”Undskyld vi flygter!”- for vi vil gerne blive ved med at have vort eget.
Det betyder så meget for os, at eje vores egen bolig, at vi finder os i, at skulle risikerer meget mere og betale meget mere end danskere i andre boligformer.
Det kunne jo godt være en nytårsudtalelse fra det desværre for tavse ejerboligflertal i Danmark. Men dette flertal er desværre næsten tavs. Men kære politikere, det er altså også jeres vælgere/medlemmer, der må lægge ryg til de mange ekstra byrder eller kornneg, som får familier til at bryde sammen eller i hvert tilfælde, at opgive deres drømme om en ejerbolig. Jeg ved da godt, at det er svært at se, hvem det er, der lægger det sidste neg på æslet ryg eller drypper den sidste dråbe, så bægeret flyder over.
Vi elsker det at bo i vort eget hus eller rettere den del, vi selv ejer.
Det er ikke kun politiske beslutninger, der leder til nye udgifter og utryghed, men det er også manglende politiske beslutninger, der ikke forhindrer de ekstra omkostninger og skatter, der rammer direkte eller indirekte subsidiært ikke kompenserer for den øgede belastning, de betyder for os. Det er så let med et neg/kornaks eller en dråbe for meget. Jo, man har som politiker også indflydelse på, hvad der i øvrigt sker i samfundet. Så man kan ikke bare sige, at de øgede omkostninger/gebyrer/skatter, var jo noget besluttet af kommunen, el-vand-kloak-forsyningsselskabet, realkreditten, banken, forsikringsselskabet mv.
Så vil I ikke godt lade os være i fred! Så kan vi få et pusterum, og så kan vi meget lettere trække med på de opgaver, der står foran det danske samfund. Det gør vi gerne, for vi ved godt de brede skuldre skal solidarisk bære mest, men hvad nu hvis de ikke kan bære mere.
Tak politikere, apropos, for det brede politiske tilsagn om, at der ikke skulle øges boligbeskatning på denne side 2020. Men hvorfor accepterer I så udhulingen af dette klare tilsagn, der skulle give tryghed, så de unge familier kunne købe hus?
Er det for patetisk at sige sådan som formand for Parcelhusejernes Landsforening? Måske! Men jeg tror ikke, at de, der er blevet ramt hårdest, synes, at jeg har sagt det hårdt nok.
Hver gang ejerboligfolket tillader sig at brokke sig over nye afgifter mv. er der straks nogen, der dømmer ”tudekiks”, men kære politikere, sæt jer ud over dette tilbagevendende problem med, at der nogen, der har en anden ideologisk indgang til ejerboligen. Og spørg jer selv om, hvor mange ”tudekiks” går der på en ”pakke”, og hvor mange man har råd til som boligejer, uden at samfundet får et kæmpeproblem.
Der skal ske ændringer fremadrettet fremadrettet i den voldsomme beskatning af indkomst og bolig, og der skal skabes et overblik over de mange små og mellemstore ekstrabelastninger. Så måske skal vi have en ”Husombudsmand”? Vi i PL føler i hvert tilfælde, at vi drukner i sager, hvor der kommer ekstra belastninger. Og det politiske svar er ikke, som vi netop har set. Fordi husejere klager over kommunerne f. eks. om private veje og vejbelysning, jamen, så har man gennemført et klagegebyr på 1.000 kr.-, og sjovt nok får man det ikke tilbage, selv hvis man har ret.
Hov, mens adventslysene var tændt, fik kommunerne sørme lov til at opkræve renter af de investeringer de har lavet i fjernvarme, nå ja, det var så penge kunderne tidligere har betalt for varmen, men går den, så går den.
Dejligt med personskattelettelser i 2013 og 2014. Vi takker, men hvorfor tager I så f. eks. 7 % mere i grundskatter fra os og giver til kommunerne?
Men halløj. Man vil fra politisk og fra økonomernes side så ekstremt gerne have os i ejerboligerne til at booste omsætningen i samfundet. Vi vil da gerne bruge flere penge på vedligeholdelse, bygge nyt og på isolering m. v., det skaber flere jobs og flere skatteindtægter. Fint med os. Vi har ”hjulpet” regeringer før med det. Men vi er også blevet straffet, når det så var godt i gang.
Men øh, alle er også enige, at der spares ned i boligerne, og de har tabt værdier, så der skal tryghed til først.
Hovsa, smuttede der i øvrigt ikke lige en rigtig god motivation med jobskabelsesordningen, hvor mange håndværkere m. fl. blev sat i gang af os og endog som hvidt i stedet for sort arbejde?
Men vi bliver i vores huse, sagt i overført betydning, bare synd at det ikke er alle de 75-85 % af befolkningen, der gerne egentlig gerne ville bo i deres eget, der får muligheden.
Men dejligt med udsigterne pt. for 2013 for huspriser og omsætning, så vi ønsker: Godt 2013.