Tilbage til forside
Søg
Log ind
Om PL
Persondatabeskyttelse
Fordele
Mit Hus
Leder-artikler Mit Hus 2010-
Mit Hus 2024
Mit Hus - Ældre årgange
Abonnement
Adresseændringer
Annoncering
Copyright
Uopfordret materiale
Presse
Kontakt
Bliv medlem
Udgivet den 08. December 2016
Mit Hus nr. 2016-04
 

Realkredit = lave renter

Den danske realkreditmodel er med til sikre lavere lånerenter sammenlignet med andre lande. Det til trods for, at bidragssatserne er steget.

Realkreditinstitutter og banker bestemmer ikke fuldt ud selv, hvad renterne skal være på deres lån. De er afhængige af udviklingen på kapitalmarkederne, som igen afhænger af den økonomiske udvikling i mange forskellige lande og af Nationalbankens politik.

Alligevel er det ikke lige meget, hvordan man indretter sig. Hvis man har et effektivt boligfinansieringssystem, og organiserer boligmarkedet fornuftigt, kan man blandt andet sikre de lavest mulige priser.

Danmark ser ud til at være et eksempel på det. Vores boligrenter er nemlig systematisk lavere end i andre lande, der er underlagt nogenlunde samme kapitalmarkedsforhold og pengepolitik.
For et almindeligt hus er besparelsen nogle få hunderede kroner pr. måned i forhold til Sverige, som også ret billigt, men flere tusinde kroner pr. måned sammenlignet med andre europæiske lande.

Bidragssatser

Dette er tilfældettrods de senere års bidragsforhøjelser, og det sætter debatten om dem i relief.
”Det er forståeligt, at låntagerne ønsker sig de lavest mulige bidragssatser, og at det skaber en vis ærgrelse, når de sættes op. Men her viser tallene, at vi stadig har meget billige lån i Danmark. I øvrigt er vilkårene ofte også mere fordelagtige for låntagerne end andre steder,” siger Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen.

Når der sammenlignes på tværs af landegrænser, er det vigtigt at sikre sig, at det er nogenlunde de samme lån, der tilbydes. Danske fastforrentede lån er ret unikke, dels fordi fast rente på et uopsigeligt lån i 30 år er en sjældenhed i det hele taget, men især fordi andre lande ikke har de samme konverteringsmuligheder som i Danmark. Derfor kan renten på et dansk fastrentelån ikke sammenlignes med noget tilsvarende produkt i udlandet.

Med kortere rentebindingsperioder, er der derimod bedre muligheder for at sammenligne. Lånene er naturligvis aldrig helt de samme, alene fordi der kan være forskel på lovgivningen og på praksis vedrørende kreditgivning og lånevilkår. Belåningsgraderne kan også være forskellige.

Danmark viser sig at ligge i bund både for rentebindingsperioder under ét år og for perioder på ét til fem år.
Med hensyn til årsagerne til den gode placering, kan der peges på flere ting. Karsten Beltoft fremhæver investorernes tillid:

”I det danske system er investorens sikkerhed i højsædet, og sådan har det været i mange år. Det har overbevist mange investorer i Danmark, men i stigende grad også uden for landets grænser. Låntagerne nyder godt af denne tillid fordi de har adgang til kapitalmarkedet gennem realkreditinstituttet.”

(fig 3)

Kilde: Realkreditforeningen

 

Udgivet i Mit Hus 2016-04
Parcelhusejernes Landsforening · Kirke Værløsevej 24, 1.C, 3500 Værløse · Tlf. 70 20 19 77 (9-15) · sekretariat@parcelhus.dk
Popup loading content
LOADING...
LOADING...