Tilbage til forside
Søg
Log ind
Om PL
Persondatabeskyttelse
Fordele
Mit Hus
Leder-artikler Mit Hus 2010-
Mit Hus 2024
Mit Hus - Ældre årgange
Abonnement
Adresseændringer
Annoncering
Copyright
Uopfordret materiale
Presse
Kontakt
Bliv medlem
Udgivet den 08. December 2016
Mit Hus nr. 2016-04
 

Parcelhuse i fremgang

Parcelhusmarkedet er i fremgang i mange af de tyndt befolkede kommuner

På de fire nøgleparametre (priser, handler, udbudte boliger og salgstider) er der seks kommuner, der har haft fremgang i alle parametre det seneste år. Ud af de seks kommuner ligger de fem på Sjælland i områder, som ikke typisk har haft fremgang de senere år.

Det seneste år ser man fremgang tydeligt i de dele af landet, som ikke normalt kommer i fokus: Blandt andet har Frederikssund, Faxe, Slagelse, Guldborgsund og Vordingborg oplevet fremgang på alle boligmarkedets nøgletal.

Områderne i de syd- og vestlige dele af Sjælland og store dele af vestkysten i Jylland hører vi ikke så ofte positive historier om boligmarkedet.

”Det er glædeligt, at andre egne oplever fremgang, men der er fortsat et stykke vej op til udviklingen på boligmarkedet i de større byer. Men en positiv udvikling skal jo starte et sted, og det kan være tegn på, at det ikke er umuligt, at der også kommer øget aktivitet i landdistrikterne,” siger Karsten Beltoft.

Bedring i nøgletal

I figur 1 kan man se et danmarkskort, hvor det er bemærkelsesværdigt, at alle 6 kommuner, der har bedring i alle fire parametre ikke er de traditionelle hoved- stadskommuner, men steder såsom Guldborgsund, Vordingborg og Slagelse. Københavns kommune har dog fremgang i 3 af parametrene, hvor kun salgstiden er steget. 36 kommuner har fremgang i 3 ud af 4 parametre, 41 kommuner fremgang i 2 ud af 4, 14 kommuner har kun fremgang i 1 ud af 4.

”Mange kommuner ved Vestkysten og i Sydsjælland har det seneste år oplevet bedring i nøgletallene for boligmarkedet i forhold til året før. Det giver håb i områder, som typisk anses for at være hårdt ramt. I flere år er priserne og handelsaktiviteten steget i de større byer, og derfor skal man slå til hurtigere for at købe en bolig, som man har kig på, siger Karsten Beltoft og fortsætter:
”Flere potentielle boligkøbere har fået øjnene op for, at både udvalget af boliger og prisen udenfor de større byer giver flere huse at vælge imellem og til en lavere pris.”

Fremgang i handler

I figur 2 ses udviklingen udelukkende på, i hvilke kommuner, hvor enten priserne eller antallet af bolighandler er steget det seneste år. Det væsentligste er nok at se på, hvilke kommuner der har haft fremgang i både boligpriser og antallet af bolighandler. I 29 kommuner er der fremgang i begge parametre. I 12 kommuner er der tilbagegang i begge parametre. Både priser og antallet af bolighandler er steget i 29 kommuner. Specielt Sydsjællandske kommuner og 12 kommuner i Jylland/Fyn har haft fremgang.
”Fremgangen er bredt funderet over det meste af Danmark, også steder hvor ejendomsmarkedet har været underdrejet i mange år. Der kan sikkert komme endnu mere fart på i landdistrikterne, men man skal også huske den økonomiske virkelighed, hvor den underliggende trend fortsat er, at det generelt er blevet mere populært at flytte til de større byer end for bare 10 år siden,” konkluderer Karsten Beltoft.

 


Figur 1: Bedring på boligmarkedet i forhold til sidste år

Anm.: Nøgleparametre er udvikling i 1) Priser 2) Antal handler 3) Udbud af boliger 4) Salgstid. Se tabel 1 for alle kommunerne.

 


Figur 2: Bedring på boligmarkedet i kommuner væk fra de større byer det seneste år

Anm.: Nøgleparametre er udvikling i 1) Priser 2) Antal handler set fra 2. kvartal 2015 og frem til de seneste data fra Boligmarkedsstatistikken i 2. kvartal 2016. I enkelte kommuner er årsændringen tæt på nul. Der henvises til tabelmateriale for faktisk pris- og handelsændringer.

Kilde: Realkredit Danmark

 

Udgivet i Mit Hus 2016-04
Parcelhusejernes Landsforening · Kirke Værløsevej 24, 1.C, 3500 Værløse · Tlf. 70 20 19 77 (9-15) · sekretariat@parcelhus.dk
Popup loading content
LOADING...
LOADING...