Tilbage til forside
Søg
Log ind
Om PL
Persondatabeskyttelse
Fordele
Mit Hus
Leder-artikler Mit Hus 2010-
Mit Hus 2024
Mit Hus - Ældre årgange
Abonnement
Adresseændringer
Annoncering
Copyright
Uopfordret materiale
Presse
Kontakt
Bliv medlem
Udgivet den 05. September 2018

Mit Hus 2018-02

Leder

Alle snakker om hede-bølge uden vand

Endelig taler og diskuterer vi det samme emne i hele Danmark, nemlig sommeren med tørke, tropenætter og over 50 meteorologiske sommerdage. Der er desuden nu noget, som vi forhåbentlig kan fortælle de næste generationer om, at vi oplevede! For det sker da ikke igen, vel? Jo, bliver der sagt med en vis overbevisning fra videnskabelig side. I hvert tilfælde skal vi indrette os efter større udsving i vejrlig og klimaændringer. Eller rettere, når vi skriver her i MIT HUS, ja, så er det i dit hus, der skal overvejes tilpasninger. Det anbefaler vi, at du tænker på, både for din families skyld i selve huset, men også som mikrodel af samfundet. Privat er der, når huset tilpasses ændringerne, en energigevinst, der også kan være økonomisk. Men samtidig er man med til, at vi er flere af os boligejere, der løfter i flok for at reducere de følger, der truer, hvis vi ikke tilpasser os. En del af løsningen opnås blandt andet ved at spare på/ omlægge energiforbruget og ja, lidt mærkeligt sagt, bruge mere grøn strøm og dermed mindre sort energi.
"Varme"-pumper Vi har en omtale i dette nummer af varmepumper, der efter en række forlig er blevet mere attraktive, idet afgifter mv. på el falder, og der sker en løbende teknologisk udviklingen i produktionen af både pumperne og i øvrigt af strøm. Måske er det så efter denne sommer også løsninger, der skal samtænkes med ventilation og afkøling. Næste trin kunne så være at indrette sig med
intelligent forbrug af el alt efter, hvornår der er størst overskudsproduktion. Men fremtiden vil også byde på løsninger og overvejelser omkring lokal lagring af energi f.eks. i form af varmt vand eller batterier.
Skal tørke og varme ses på niveau med oversvømmelser? Reaktionerne herunder i pressen på ekstrem varmen er næsten som efter de store oversvømmelser i 2010 og 2011. Mange boligejere har foretaget sig foranstaltninger for at afværge gentagelser. Den fornuftige politiske reaktion gav anledning til mange klimasikringstiltag rundt i hele landet, og alle kommuner skulle have en plan. Men kommer det samme til at ske nu eller er det bare et hede-slag med varm luft? Jeg mener, der skal være nogle tiltag, så man dels hjælper landbrug og industri, men også ser på reglerne for byggeri og f.eks. vandforsyning Men udover at være i heden i så lang tid, så vil vi som husejere have en risiko for at opleve nogle følger på selve huset, som også er beskrevet på side 2. Men nu, når det snart er overstået med ekstremvarmen, og de mange dejlige æbler er høstede, så skal der ses på, hvilke planter, buske og træer, der har overlevet. Ingen tvivl om, at planteskolerne vil opleve kronede dage. Men er det de sædvanlige indkøb, som vi skal foretage til haven, eller skal vi nu til at se på et efter et tørkeindeks for at se, hvor meget planterne kan tåle af varme og tørke?
Regn med regn og storm Hvis det er rigtigt, at hede og tørken samt skybrud og storme ikke er statistiske tilfældigheder, men en udvikling, så kan vi jo tilsyneladende glæde os over, at der så ikke kommer så meget sne - eller kan vi? Usikkerheder - det er ikke noget vi som boligejere kan lide - viser historikken tydeligt på en række områder. Og det ville da ligne mig dårligt, når vi nu taler om usikkerhed, hvis jeg ikke lige berører det skattepolitiske. Der laves, hvis man ellers bliver færdig med forarbejdet, en ny offentlig ejendomsvurdering af dit hus i 2019. Men, hvor ville jeg da gerne have en anden slags beskatning end en flydende værdibeskatning af vore huse (hvis der da skal være en boligskat), i stedet for det forventede ret fiktiv skøn, der kommer med en usikkerhedsmargin på 20 %.
Du kan ikke tage det med dig Det kommer der til at være meget debat om, men mange af vilkårene og satserne er ikke på plads. Men jeg opfordrer til, at man overvejer sin boligsituation ind i det kommende årti. Jeg kan se, at der vil være en del ejerboliger, der får en skatterabatpakke, fordi vi er blevet lovet, at der ikke komme skatteeksplosioner.
Men husk, hvis du får en rabatpakke, gælder den kun så længe du selv ejer specifikt den bolig, du ejer, når ordningen starter. Du kan ikke tage pakken med til næste bolig. Køberen i f.eks. 2023 af din bolig, får den ikke med i købet, idet rabatpakken ”dør”, når du sælger dit hus. Dermed stiger skatten for den nye ejer, så fordi de løbende skatter på huset stiger, kan du risikere at måtte gå ned i pris. Tilsvarende skal du ved et ejerboligskifte muligvis betale en højere skat end sælgeren skulle. Så det gælder om at se på, hvad ens boligønsker er et pænt stykke tid ud i fremtiden.
 

Udgivet i MH Leder
Parcelhusejernes Landsforening · Kirke Værløsevej 24, 1.C, 3500 Værløse · Tlf. 70 20 19 77 (9-15) · sekretariat@parcelhus.dk
Popup loading content
LOADING...
LOADING...