Mit Hus nr. 2022-02
Leder
Nej, rolig nu! Det er kun selve bygningen fra 1978, der er helt tom. Det er kun personalet, inventar m.v., der er væk, men der er så opdaget problemer med PCB og asbest. Man flyttede adressen nu for et år siden, hvilket sjovt nok er til ATP ejede lokaler på Langelinie og forventer først at flytte tilbage i 2028.
Men renoveringsregningen er vokser markant, nemlig med ½ milliard kroner fra 1,5 til nu 1,9 milliarder før moms. Det er næsten lige til at finde tudekiksene frem, men velkommen i klubben, for det er de samme typer af udfordringer, som vi parcelhusejere har til daglig. Vi har bare ikke en stor pengetank at trække på. Men vi skylder vore boliger, os selv og samfundet at vedligeholde og renovere, men desværre dog uden at kunne trække det skattemæssigt fra - og vi skal så også betale moms. Vi kan dog være enige, når Danmarks Nationalbank på sin hjemmeside skriver:
“Stigningen skal primært forklares med almindelig indeksering, stigende priser på specifikke materialer og energi, ændret risikoprofil samt større omfang på miljøsanering grundet ny lovgivning.”
Det har været et turbulent år indtil videre - også for parcelhusejere - og udsigten for de kommende måneder er meget usikre. Konsekvenserne af Coronaen har ikke sluppet taget i vort samfund, og så kom der en krig oveni, hvilket er blevet krydret med voldsom inflation og renteudsving i begge retninger.
Det er ikke til at blive klog på, hvad der sker, og når vi hører på eksperterne, virker mange så overraskede over udviklingerne, at det ekstremt svært at bruge deres udmeldinger til at navigere vores familier og huse ind i smult og trygge vande.
Få misligholdte lån og større friværdi mv. tyder heldigvis på, at parcelhusejere over en bred kam, har en stærkere økonomi at stå i mod med end ved tidligere kriser. Men mange afventer naturligvis med stor spænding, hvad deres ejendom er vurderet til, når man efter så mange års venten, forhåbentlig da (indenfor de igen udskudte datoer), snart får vurderingen og ser konsekvensen.
Derfor regner jeg også med, at der i 2023 vil være mange, der igen vil sælge og købe huse. Måske kommer der en ”ketchupeffekt”, men vi får se. Ejendomsmæglerne kan sikkert roligt skyde deres ferie til 2024, hvor reformen er trådt i kraft, og skatterabatten forsvinder for nykøb.
Vi må håbe, at der ikke er nogen, der i politisk optakt til et Folketingsvalg gynger med ”husbåden”. Det kunne vi godt risikere, men der vil måske også være nogle, der har positive tiltag i deres udspil. Så hav en skærpet opmærksomhed, når der skal stemmes, og måske er det husøkonomien, der skal have en stor indflydelse på, hvad man stemmer.
Frygten stiger i Europa, mens Putin leger med gashåndtaget. Det politiske efterspil om, hvordan man kunne sætte sig selv i den forsyningsklemme, skal nok få mange skeletter og lette løsninger frem i dagslyset. Men undskyld, vi har jo prøvet det før f.eks. med oliekriseårene, hvor det var lande i specielt Mellemøsten, der havde fat i den lange ende. International handel m.v. betyder, at vi sagtens kan risikere at der senere kommer nye kriser. Derfor er det også fornuftigt, at vi som parcelhusejere indretter os økonomisk, energi- og klimamæssigt m.v. tager ”sorgerne” på forhånd og ikke bliver for forskrækkede, hvis ikke alt går efter bogen.
Det er ukendte faktorer, hvor meget der lukkes for gassen og dettes tempo samt, hvor meget der kan kompenseres for energimæssigt. Men vi skal være solidariske - også med hårdere ramte lande som f.eks. Tyskland. En ting er sikkert. Vi kan vist godt finde de gamle spareråd frem, der får ny betydning i forhold til at spare på varmen, brug af uldent undertøj og ekstra trøjer. Nu kan vi udbygge med råd om at bruge strøm fornuftigt. Når det blæser og solen skinner, så er det med at få energien på ”lager”.
Pas på brændestablen, hvis du er så heldig at have brændeovn. Sørg for at holde ”krudtet” tørt og få træ fra dine naboer, hvis de fælder træer mv. Gem ”lovligt” brændbart træ til vinter, så kan du byde den brændeovnsløse nabofamilie, der vil være iført uldsokker og termotøj, på varme og gløgg, for indtil nu ser rødvinen ikke ud til at blive rationeret.