Mit Hus nr. 2024-03
Leder
Huset skulle jo nødigt føle sig ”forkert isoleret” eller ”ubegavet” i en gavetid. Det behøver ikke være i form af kalendergaver, men lidt ekstra omsorg og tilsyn skader aldrig.
Måske skulle din familie overveje at investere en del af den ekstra friværdi (udover låneafdragene), som kan belånes i finanssektoren, når lånet anvendes til f.eks. renoverings-/isolerings- og eller miljøprojekter. Vær opmærksom på, at en rettidig investering i jeres hus indebærer en lang tids fordele/afkast fremadrettet, ved at man sikrer sin ”gode ven”, huset, og ens familie nogle bedre rammer. Det vil være en win-win investering eller en egoist gave.
Vi går årstidsmæssigt ind i en mørk tid, men der er desuden fortsat mange slags truende mørke skyer, der i varierende omfang trækker op over en del af os danske parcelhusejere. Vi har igen i dette efterårsnummer fokus på vand fra alle sider og arbejdet i vores grundejerforeninger. Men desværre må vi med frygt notere os, at der sker meget lidt, selv om der, mens der er stormflod og/eller store regnmængder, synes at være stor politisk velvilje overfor, at ”der skal gøres noget”.
Men de politiske realiteter omkring f.eks. gennemførelsen af sidste efterårs klimatilpasningsplan, som PL har rost og set frem til, er, at den ikke blevet til en realitet og ikke er forhandlet på plads. Ja, der er næsten kø ved det rindende vand i håndvasken for at komme med dårlige forklaringer om årsagerne til forsinkelserne. Der er heller ikke sket markante forbedringer af beredskabet, og digerne er ikke alle blevet repareret eller bygget, så vi risikerer lidt populært sagt, at det igen kører på pumperne.
Der skal åbnes muligheder for samfundsmæssigt at kunne hjælpe, og at Staten i visse tilfælde eventuelt kan overtage grunde og huse, der må forudses ikke at kunne blive reddet ved de kommende års voldsommere vandmasser. Forsikringsbranchen har tilsyneladende følt sig nødsaget til at tage triste initiativer overfor de mest udsatte huse, således at præmierne og selvrisikoen stiger, hvis selskaberne da overhovedet vil forsikre. Også dette kalder på konkrete politiske initiativer, så vi ikke får frygten yderligere ind på boligmarkedet og boligfinansieringen.
Føljetonen omkring ejendomsvurderingen kører stadig ikke på skinner, men vi kan notere os, at der stadig er pæn forvirring om ekstraopgørelser og -reguleringer for tidligere år. Der er stadig plads til forbedringer af kommunikationen og forståelsen af de trufne beslutninger om gennemførelsen. For vores mange ramte grundejerforeninger, der ejer et fællesareal (der nu kaldes rekreative områder), er der specielt behov for, at man får rettet ind efter de nye regler om, at man fremover anses som en erhvervsdrivende forening og skal være CVR-registreret - hvem der så forstår den beslutning!
Men nu skal kontingenter altså også dække grundskat af fællesarealer.
Endnu en af i øvrigt mange forskellige opgaver, der er lagt over på din grundejerforening og det frivillige arbejde. Noget af dette frivillige arbejde har vi fokus på i inseratet i magasinet og emnet generalforsamlinger fortsættes i næste nummer.
Men som altid er der lys forude, og det er nu dejligt at bo i sit og familiens EGET HUS, så nyd det.